La formació agrària fa diana en l’ocupació

Cinc formacions específiques atorgaran a partir del pròxim curs 2024-2025 certificats professionals per garantir relleu i manteniment del sector primari

IMG_Centres integrats_v1
photo_camera Els cursos que donaran els certificats professionals s’ajusten a la demanda del mercat laboral del territori - Foto: Escoles Agràries

La sobirania alimentària que prioritza les economies locals, la producció d’aliments en espais de més proximitat a les àrees de consum dels productes, precisa indispensablement de la gent que treballa al camp al nostre territori més immediat. Agricultors i ramaders de Catalunya que escriuen el present de la pagesia, molts d’ells havent agafat el relleu de qui en va escriure el passat, conviuen amb la incertesa sobre qui emprendrà la seva continuïtat per escriure el futur d’aquest sector primari tan necessari per a tots, i també per al planeta.

Una estimulant via per a facilitar i enriquir aquest manteniment de l’activitat agrària i ramadera arriba en mans de les Escoles Agràries. Tradicionalment destinades a oferir formació professional (FP) en cicles formatius de grau mitjà i superior, formació professional contínua, amb cursos i jornades de transferència tecnològica, també ofereixen acreditacions de competències i cursos de qualificació professional. Però la seva gran novetat és que el pròxim curs 2024-2025, en cinc centres integrats per escoles agràries agrupades segons el sector d’especialització, s’impartiran cursos també de Formació Ocupacional, a través dels quals l’alumnat rebrà certificats professionals que acreditaran els seus coneixements, habilitats i aptituds per a desenvolupar una determinada activitat laboral d'acord amb les exigències actuals del mercat de treball.

Tal com explica Marta Pujol, tècnica del servei de Formació Agrària del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, “és formació molt pràctica, perquè està pensada per trobar feina”. S’adreça a persones amb experiència o interès a treballar en el sector, que vulguin requalificar-se o professionalitzar-se.

IMG_Centres integrats_v3 (1)
Foto: Escoles Agràries

Es dota així les Escoles Agràries d’una útil eina per a entomar una resposta més ràpida que els cicles formatius que oferien fins ara, davant de necessitats concretes, tant de potencials treballadors, com per a empreses ja en marxa. Enguany es començarà amb cinc cursos: el de Carnisseria i elaboració de productes carnis, del Pallars; un altre de producció porcina de recria i engreix a Vallfogona de Balaguer, el d'elaboració de vins i licors a Espiells, un altre d’aprofitaments forestals i maneig a Solsona i el de manteniment de maquinària agrícola a les Borges Blanques, Alfarràs i Manresa.

 “Empreses ja consolidades del sector agroalimentari de les nostres comarques han manifestat dificultat a l’hora de trobar mà d’obra qualificada per a treballar en els seus establiments”, segons declara la directora de l’Escola Agrària del Pallars, Mari Paz Montoro

Això confirma que els cursos que donaran els certificats professionals s’ajusten a la demanda del mercat laboral del territori.

Montoro detalla que el Certificat Professional de Carnisseria i elaboració de productes carnis “habilita professionalment per treballar de carnisser/a, elaborador/a de productes carnis, elaborador/a de plats preparats, elaborador/a i venedor/a de carn i productes carnis artesanals i operari/ària d'elaboració de productes carnis, de manera que s’obre un camp professional amb possibilitats d’inserció per aquelles persones que el cursin”.

Enguany es començarà amb cinc cursos: el de Carnisseria i elaboració de productes carnis, del Pallars; un altre de producció porcina de recria i engreix, el d’elaboració de vins i licors, un altre d’aprofitaments forestals i maneig i el de manteniment de maquinària agrícola. S'impartiran a partir del mes d'octubre i estaran totalment subvencionats. Els interessats ja es poden preinscriure a través del portal RuralCat.

IMG_Centres integrats_v2 (1)
Foto: Escoles Agràries

Integració d’escoles segons sector

Els centres on s’impartirà aquesta formació professional són centres integrats per diverses escoles agràries especialitzades en els mateixos sectors i famílies professionals. El sector ramader queda així cobert per un centre integrat conformat per l’Escola Agrària (EA) de Vallfogona de Balaguer, que actua com a centre coordinador i fa xarxa amb l’EA Solsonès i l’EA Pirineu. En el cas del sector vitivinícola, està liderat per l’EA Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, que fa tàndem amb l’EA Gandesa. El sector agrícola està encapçalat per l’EA Borges Blanques, amb el suport de l’EA Tàrrega, EA Alfarràs, EA Amposta, EA Manresa i EAF Sta. Coloma de Farners. El sector forestal es coordina des de l’EA Solsonès, amb la col·laboració de l’EA Pirineu i l’EAF Sta. Coloma de Farners. Finalment, el sector de la indústria alimentària és gestionat per l’EA i Alimentària de l’Empordà, de bracet amb l’EA Pallars i l’EA Pirineu.

IMG_Centres integrats_v4 (1)
Foto: Escoles Agràries

L’especialització tan concreta de les temàtiques triades per als nous cursos, a més d’enfocar nínxols de mercat amb manca de professionals, per tant, com a pont al mercat laboral de persones a l’atur o que vulguin canviar de feina, també representa un complement de formació per a l’alumnat que ja segueix o ha seguit un cicle de grau mitjà o superior en aquestes mateixes Escoles Agràries.

Durant el passat 2023, més de 7.000 alumnes van fer cursos de formació contínua a les Escoles Agràries, que també van comptabilitzar més de 6.100 assistents a jornades de transferència tecnològica, i més de 680 estudiants de cicles formatius.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement