Com hem de conservar l'oli correctament?

Els experts expliquen què passa quan apareixen grumolls o boles blanques a les ampolles d'oli
Oli d'oliva verge extra (OOVE) ©IRTA Mas Bové
photo_camera Oli d'oliva verge extra (OOVE) ©IRTA Mas Bové
Per evitar que les propietats de l'oli es perdin és recomanable consumir-lo fresc per poder degustar tots els matisos del seu sabor. Cal destacar que l'oli d'oliva no es torna perjudicial per a la salut amb el pas del temps, però es recomana consumir-lo durant els dos anys posteriors a la seva producció perquè no es perdin els seus nutrients.

Els principals factors que malmeten l'oli d'oliva són l'exposició a la calor i la llum. Per aconseguir una bona conservació, cal desar-lo en un lloc fosc, fresc i sec on la temperatura es mantingui constant.

Els grumolls: un problema? 

Tot i que a l'estiu és més complicat que passi, algunes vegades es pot observar com al fons de l'ampolla apareixen uns grumolls o boles blanques que trenquen amb l'estètica daurada de l'or líquid tan preuat per a tots. I hi ha gent que pensa que és un oli de mala qualitat. Error!

Els experts del sector gastronòmic repeteixen que aquest aspecte no és un problema per a l'oli i que, ni de bon tros, té les seves propietats alterades. Miguel A. Lurueña, doctor en Ciència i Tecnologia dels Aliments, explica en un tuit que els grumolls es deuen a les baixes temperatures, ja que alguns triglicèrids que conté l'oli se solidifiquen. "No passa res. No es deteriora ni és dolent per a la salut.

Si temperem l'oli tornarà a tenir el seu aspecte original", apunta. Quan passa? Segons Lurueña, quan hi ha menys de 18 graus a l'ambient l'oli pot començar a condensar-se.

D'altra banda, cal tenir en compte que l'oli es pot congelar. I no perd cap de les seves propietats ni qualitats gastronòmiques. "Per recuperar el seu estat líquid normal només és necessari augmentar la temperatura", apunta la gerent d'una empresa d'olis. A partir de quina temperatura es congela l'oli? Per sota dels 5,5 graus.

Comentaris