L'oli d'oliva és un producte essencial de la cuina catalana que aporta el caràcter mediterrani als nostres plats. L'oli es consumeix des de temps ancestrals i, a banda del seu sabor exquisit, també és un aliment excel·lent que conté moltes propietats beneficioses pel nostre cos i la salut.
De fet, un estudi de la Universitat de Harvard apunta que l'oli és un gran aliat contra la demència i l'envelliment cerebral. L'estudi s'ha publicat a la revista Jama Network i ha determinat que prendre'n més de set grams cada dia, una quantitat equivalent a mitja cullerada, redueix un 28% les probabilitats de morir per causes relacionades amb la demència.
Elixir per la salut
Aquest producte mediterrani també té efectes antiinflamatoris i neuroprotectors gràcies al seu alt contingut en àcids grassos. A més, l'oli conté molta vitamina E que li aporta propietats antioxidants capaces de protegir les cèl·lules de l'organisme de molècules perilloses. Les propietats que conté contribueixen a mantenir el sistema immunitari actiu que defensa el nostre organisme contra qualsevol mena d'infecció. La mucosa de l'esòfag també es veu beneficiada per les característiques de l'oli i afavoreix la digestió i absorció dels altres nutrients que s'ingereixen.
Els polifenols són uns compostos naturals que es troben als aliments vegetals i que són abundants en l'oli d'oliva. Els experts apunten que aquesta substància afavoreix a combatre l'envelliment i pot ajudar a prevenir malalties com l'obesitat. Per tant, són molts els beneficis que obtenim d'aquest producte, però cal saber-lo triar i conservar.
Distingir les varietats i triar les de proximitat
Un dels dubtes que solen tenir els consumidors és la diferència que hi ha entre un oli verge i un de verge extra. Ambdós són aquells que s'han tractat sense processos de refinació, és a dir, només amb processos mecànics. Podríem considerar aquest oli com a suc d'oliva. La diferència entre verge i verge extra és l'elevada qualitat organolèptica del segon, és a dir, aquell oli que el noten més enllà del gust (olor, textura...).
En concret, els olis de tipus verge extra tenen unes propietats que van més enllà del gust i que li confereixen una olor i textura exquisides. Aquesta varietat no pot superar una acidesa de 0,8 graus i és gran qualitat organolèptica. Per complir amb els estàndards, l'oli verge extra no pot tenir cap defecte, ha de ser afruitat i no hi pot haver cap regust ranci o avinat.
L'oli d'oliva verge, en canvi, té uns nivells d'acidesa que ronden entre els 0,8 i els 2 graus. Malgrat que l'acidesa sigui superior, aquest tipus de producte preserva el mateix grau de qualitat tant en guisats com en cru.
En totes dues varietats els procediments que s'utilitzen estan pensats per preservar la puresa de l'oli i no causar cap alteració al resultat final. El procés d'elaboració només pot incloure els tractaments de rentatge, decantació de l'oliva, centrifugat i filtració que consisteix a decantar els residus sòlids que han pogut quedar en suspensió.
Els olis, com els vins, tenen gustos únics segons el productor, el clima i la terra on han crescut les oliveres. És per això, que cal triar un oli de proximitat i d'elaboració artesanal que conservi les arrels de la tradició.