Comença la campanya d'excavacions al monestir de Sant Pere el Gros de Cervera

Els encarregats de les excavacions seran joves d'entre 15 i 17 anys d'arreu de l'Estat
Inici excavacions Sant Pere el Gros 2024. Foto: Paeria de  Cervera
photo_camera Inici excavacions Sant Pere el Gros 2024. Foto: Paeria de Cervera

El dilluns 22 de juliol s'ha iniciat la campanya d'excavacions arqueològiques del 2024 al monestir de Sant Pere el Gros de Cervera. Aquestes excavacions, que es desenvoluparan en dues fases durant els mesos de juliol i agost, tenen com a objectiu aprofundir en el coneixement de la distribució interior del conjunt monàstic medieval i obtenir noves dades sobre l'ocupació prèvia de l'indret en època iberoromana.

La primera fase dels treballs arqueològics es porta a terme mitjançant un camp de treball organitzat per la Direcció General de Joventut de la Generalitat i la Paeria de Cervera. En aquesta fase, 13 joves d'entre 15 i 17 anys, provinents de diverses parts de l'Estat espanyol, participen en les excavacions. Durant la seva estada de dues setmanes a Cervera, estan allotjats a l'escola Jaume Balmes, on també fan ús del gimnàs i el menjador. Els joves compaginen el treball arqueològic amb activitats de descoberta de Cervera, el seu entorn i la cultura catalana.

La segona fase consistirà en una intervenció arqueològica preventiva subvencionada pel Departament de Cultura de la Generalitat. Ambdues fases són dirigides per un equip d'investigadors i arqueòlegs professionals adscrits a la Universitat de Lleida (UdL), segons el conveni signat el novembre del 2023 entre la Paeria de Cervera i la UdL per al projecte de recerca i recuperació patrimonial del Paratge Arqueològic de Sant Pere el Gros.

Els treballs també compten amb la participació activa de membres de l'associació La Nova, una entitat local que treballa per la conservació i difusió del patrimoni i la cultura del municipi.

El primer dia de les excavacions va comptar amb la visita del paer en cap, Jan Pomés; la regidora de Patrimoni Historicoarqueològic, Montse Closa; i el regidor d'Urbanisme, Antonio Delgado, que van donar la benvinguda als participants i van agrair la seva tasca en la recuperació del patrimoni de Cervera.

Un dels objectius prioritaris de la campanya és la tala de la pineda que cobreix bona part de les restes arqueològiques. Aquesta tala és urgent tant per motius de seguretat, per prevenir riscos durant les excavacions i les visites públiques, com per la preservació de les restes arqueològiques, ja que les arrels dels arbres estan afectant greument les estructures soterrades. La tala dels arbres serà realitzada per una empresa especialitzada, supervisada pels arqueòlegs de la UdL i amb l'autorització de la Direcció General del Patrimoni Cultural i del Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat.

Comentaris