Marc Cuenca, nascut a Bell-Lloc d'Urgell (Lleida) l'any 1989, Ă©s un granger de professiĂł que, desprĂ©s de molts anys treballant en el sector agrĂcola, va descobrir una nova passiĂł que va transformar la seva vida. Amb mĂ©s estima per la cuina i el menjar que pel vi, la seva trajectòria va fer un gir inesperat quan una visita a Logronyo el va inspirar a crear un vermut Ăşnic. Marnuthem, la seva marca de vermut ha obtingut el reconeixement internacional amb dos ors als World Vermouth Awards, destacant com una innovadora proposta en el mĂłn de l vermut i posant Lleida al mapa internacional del vermut.
Com van ser els inicis de la seva aventura amb el vermut? Per què va decidir començar a fer vermut?
SĂłc granger de professiĂł i vocaciĂł. El meu pare era granger, els meus germans tambĂ©, i jo volia seguir la mateixa lĂnia. Tanmateix, l’any 2018, la meva dona, la NĂşria, em va regalar un viatge a Logronyo per al meu aniversari. Sincerament, el regal no em feia especial il·lusiĂł, ja que el menjar sempre ha estat el meu gran interès. M’encanta cuinar i visitar restaurants, però el vi mai m’ha apassionat.
Quan vaig arribar a Logronyo, pensava que visitar cellers seria com anar a un museu, i els museus no m’atrauen especialment. La Núria em va portar a Vivanco, on vam gaudir d’una visita molt bonica i del museu del vi. No obstant això, el moment decisiu va ser quan em vaig asseure en un balcó solitari, envoltat només per la tranquil·litat i el silenci. Va ser una experiència captivadora, com estar dins d’un bosc. Quan vam marxar, només podia pensar en tornar a aquell balcó i submergir-me en aquell silenci.
El viatge a Logronyo va ser un punt d'inflexiĂł per a mi. AllĂ , en un balcĂł solitari, vaig descobrir una nova passiĂł que va transformar la meva vida
En tornar a casa, la NĂşria em va preguntar si m’havia agradat el viatge. La meva resposta va ser un senzill “sĂ”, sense poder expressar-ho millor, ja que la meva ment seguia al balcĂł. Una setmana desprĂ©s, la NĂşria va notar que estava absorbit en els meus pensaments i em va preguntar què passava. Li vaig confessar que m’havia enamorat, no de ningĂş, sinĂł d’aquell moment.

Les nits posteriors es feien interminables, tot girava entorn del viatge, del moment, del silenci. Em va fascinar tant el món del vi que volia plantar vinya, però no era l’època adequada. Amb la impaciència d’un nen davant dels regals, vaig buscar alternatives i vaig decidir fer vermut, ja que la poma per a la sidra encara no estava disponible.
Vaig començar a investigar com fer vermut. Les primeres proves van ser força ineficaces, però la meva obsessiĂł per aconseguir el resultat desitjat em va impulsar a seguir. L’objectiu inicial era elaborar vermut per a nosaltres. Però al continuar investigant me'n vaig adonar, que el tipus de vermut que es feia no m'agradava, no era el concepte que perseguia. Vam crear un vermut fresc, menys carregat de barrica i sucre, amb un carĂ cter mĂ©s vĂnic.
DesprĂ©s de gairebĂ© un any i mig de treball, vam aconseguir el vermut que volĂem. Tot i que inicialment no tenĂem intenciĂł de comercialitzar-lo, les respostes positives de persones expertes ens van animar a millorar la recepta i a desenvolupar la nostra marca a principis de 2020.
Per què va optar per començar amb vermut blanc?
Vam optar pel vermut blanc perquè volĂem evitar essències i colorants. VolĂem que els botĂ nics aportessin el color i utilitzar menys sucre. Utilitzem una base vĂnica de Costers del Segre de gran qualitat, amb un percentatge de vi mĂ©s alt del que Ă©s habitual en altres vermuts. Aquesta combinaciĂł dĂłna un resultat equilibrat que algunes persones fins i tot afirmen que no es vermut, que Ă©s un vi. Jo els hi contesto sempre que l'art, depenent de l'angle de com mires les coses podem tindre una perspectiva o una altra.
Per nosaltres aquest és el nostre vermut, és la nostra versió del vermut, no és ni millor ni pitjor simplement és la nostra visió i el que volem és compartir aquesta visió amb el món, una visió diferent a el que s'ha vist fins ara, no volem seguir els camins establerts, sinó crear el nostre propi rumb.
Marnuthem és la nostra visió personal del vermut. No volem seguir els passos dels altres; volem compartir una nova perspectiva amb el món, una que sigui diferent del que s'ha vist fins ara

És mĂ©s difĂcil començar a fer vermut a Lleida que a Reus o Barcelona?
SĂ, la venda Ă©s mĂ©s difĂcil a Lleida. Reus tĂ© un nom establert que facilita les coses, mentre que el meu origen de granger sovint genera dubtes i molts cops no m’han donat ni l’oportunitat de presentar el producte. Va ser frustrant perquè necessito interacciĂł personal per convèncer, i no nomĂ©s trucades o correus. Marnuthem Ă©s una marca jove i preferim crĂ©ixer lentament i de manera independent. L’any vinent produirem 500 ampolles mĂ©s de cada varietat, un pas important que volem assimilar gradualment.
L'art, com qualsevol creació, pot ser vist des de diferents angles i perspectives. La nostra versió del vermut és una expressió personal i única que pot no coincidir amb les concepcions tradicionals, però és la nostra interpretació autèntica
Podria canviar la percepciĂł i donar visibilitat a Lleida com a productor de vermut?
M’agradaria que Lleida es destaqués en la producció de vermut. Cada vegada més cellers experimenten amb vermut com a manera d’aprofitar el vi que no poden vendre. Espero que la nostra visió pugui inspirar altres cellers i contribuir a una nova tendència en el món del vermut.
Què ha significat guanyar aquest premi?
Guanyar aquest premi ha estat una gran emociĂł. Quan vaig llegir la notĂcia, em vaig sentir commocionat. És com un somni fet realitat, especialment perquè, en menys d’un any desprĂ©s de llançar-nos al mercat, hem rebut un reconeixement mundial. Estic molt orgullĂłs de veure que el nostre producte Ă©s apreciat i que s’ha convertit en una part important de la nostra vida.

Per exemple, que els amos del Divinum, un restaurant referent a la provĂncia de Girona, utilitzin el teu producte des del primer dia que el van provar fa sentir ple d'orgull. Marnuthem Ă©s com un fill per a nosaltres; no Ă©s nomĂ©s mĂ rqueting, sinĂł una passiĂł profunda pel que fem.
Quins sĂłn els plans futurs de Marnuthem?
Entre el 2025 i el 2026, podrĂem ampliar la nostra gamma amb un o dos vermuts addicionals. Potser inclourem un vermut amb barrica, un gran reserva amb cinc anys de criança, o fins i tot un vermut negre o altres productes com un dry o una ginebra. L’objectiu immediat Ă©s incrementar la producciĂł l’any vinent i continuar creixent de manera progressiva.

Què és el que més gaudeix a l’hora de fer vermut?
Gaudeixo de tot el procés, des del pesatge dels botà nics fins a les activitats dià ries relacionades amb Marnuthem. Fer vermut em transmet pau i emoció, i cada article que llegeixo sobre el nostre producte em commou profundament. El resultat monetari és secundari; el que realment m’importa és estar en el camà correcte i veure els nostres somnis fer-se realitat.
A Lleida no hi ha tradició en l’elaboració de vermut. Creu que Marnuthem podria canviar aquesta percepció?
M'agradaria que Lleida no només comencés a produir més vermut, sinó que esdevingués un referent en aquest à mbit. De fet, cada vegada més cellers comencen a fer vermut com una manera d’aprofitar el vi que no poden vendre, no el vi de baixa qualitat, sinó aquell que no tenen la possibilitat de comercialitzar. Crec que quan els cellers tradicionals de vi es comencin a endinsar en el món del vermut, s’obrirà un ventall més ampli per als vermuts frescos, i aquesta tendència fresc i crec que aquesta tendència l'haurà marcat Marnuthem.
Començar a fer vermut a Lleida ha estat un desafiament, especialment a l'hora de vendre. Reus i Barcelona tenen una reputaciĂł establerta, però nosaltres hem creat el nostre propi camĂ
No és important que es conegui el nom de Marc Cuenca o de la Núria. El que realment desitgem és que el nom de Marnuthem sigui reconegut, perquè el que volem que traspassi és el concepte i els valors que impregnen cada ampolla que elaborem. Esperem que, quan els cellers de vi es comencin a endinsar més en el món del vermut, aquesta tendència sigui reconeguda i adoptada, ja que si la paraula "vermut" ressona, beneficiarà a tots.

D’on prové el nom de Marnuthem?
Al començament, la recerca d’un nom no va ser gens fĂ cil per a nosaltres. VolĂem un nom que reflectĂs la puresa del nostre producte, un nom que respectĂ©s la tradiciĂł i que transmetĂ©s un sentiment profund. La meva germana ens va suggerir el nom de Marnu, una combinaciĂł de Marc i NĂşria, però no em convencia. Tot i aixĂ, a partir de Marnu vam començar a jugar amb altres idees i se'ns va acudir afegir-hi una "th" de "vermuth". Ens va semblar encertat i encara mĂ©s quan vam pensar: "Qui fa aquest vermut? Nosaltres". AixĂ va nĂ©ixer Marnuthem, que representa la uniĂł de Marc i NĂşria, del "vermuth" i del fet que nosaltres “l’hem” creat nosaltres.
Marnuthem és la consecució del nostre matrimoni, reflectint l’equilibri i la harmonia que compartim com a parella. Cada ampolla és un testimoni de la nostra unió i passió conjunta
Aquest joc de paraules, que simbolitza una uniĂł en la vida real, un matrimoni, Ă©s el que volĂem que transmetĂ©s el nostre vermut. Marnuthem encapsula la fusiĂł de quatre elements i, dins de cada ampolla, hi ha una uniĂł perfecta entre vi i botĂ nics, entre acidesa i dolçor. L'acidesa Ă©s crucial per contrastar amb la dolçor, mentre que els botĂ nics i el vi han d'estar equilibrats perquè cap dels elements domini l'altre. La idea Ă©s aconseguir una harmonia perfecta, on cap element no sobresurti, perquè un matrimoni perfecte es basa en l'equilibri i el suport mutu, sense que cap part predomini sobre l'altra.
